Scărpinatul inexplicabil și soluția oferită de Cytopoint

Ca proprietari de câini, majoritatea dintre noi am observat că există anumite alimente sau produse cosmetice/farmaceutice la care câinii au alergii și care îi determină să se scarpine. Dacă în aceste situații se poate evita expunerea la alergen (schimbarea mâncării, evitarea utilizării unui anumit produs cosmetic, etc), există și situații în care mâncărimea apare în anumite perioade ale anului, fără o explicație clară.

În aceste cazuri, putem face un test de alergeni care să ne arate sursa problemei – sau care să nu returneze un rezultat clar. Atunci când rezultatul nu este concludent sau alergenul nu poate fi eliminat (ex. iarba, polenul), soluția este un tratament care să rezolve problema scărpinatului în general, indiferent de alergen. Până de curând, cel mai popular tratament de acest fel a fost Apoquel – un medicament ce se adminstrează de până la 2 ori pe zi pe durate lungi de timp. Din fericire, acum a devenit disponibil un nou tratament, injectabil, ce se administrează o dată la 1-2 luni (și în unele cazuri chiar și mai rar). Numele produsului este Cytopoint.

Test de alergeni sezonieri – ce apar doar in anumite perioade ale anului

Cytopoint este un nou tratament pentru câinii cu probleme ale pielii cauzate de alergiile din mediu (polen, acarieni, plante, etc) – o afecțiune pe care o numim dermatită atopică. Tratamentul funcționează de asemenea și în cazul alergiilor alimentare. Cytopoint conține anticorpi artificiali, foarte asemănători cu anticorpii naturali. Sistemul imunitar al câinelui produce în mod normal anticorpi pentru a ținti bacteriile, virușii și alte cauze ale bolii. Anticorpii din Cytopoint sunt proiectați să țintească și să neutralizeze una dintre principalele proteine care provoacă mâncărime. Acest lucru ajută și la reducerea zgârieturilor provocate de gheruțe pe piele, astfel încât se elimină și senzația de mâncărime și efectele negative la nivelul pielii.

Bulldog francez la o săptămână după tratamentul cu Cytopoint. Sursa foto

Cytopoint nu funcționează pentru toți câinii, dar efectele sunt spectaculoase în peste 75% din cazuri. În unele cazuri, ameliorarea mâncărimii este dramatică și de lungă durată; în altele, ajută mai puțin și/sau poate să nu dureze atât de mult. De obicei, prima injecție îți va oferi o indicație bună despre cât de bine va funcționa Cytopoint pentru cățelul tău. Dacă nu ajută, există și alte tratamente pe care le putem încerca. Adesea, dacă din prima administrare efectele nu sunt vizibile vor trebui încercate mai multe tratamente diferite pentru a-l găsi pe cel care funcționează cel mai bine pentru patruped – așa cum la persoanele alergice diferă medicamentul în funcție de ce funcționează cel mai bine pentru ei.

Cytopoint este o injecție mică, nedureroasă, pe care medicul veterinar o face sub pielea câinelui, similar cu o vaccinare. După injectare, mâncărimea este de obicei redusă în câteva zile, iar efectul durează 4 până la 8 săptămâni. Apoi, injecția poate fi administrată din nou, după cum este necesar. Fiecare câine este diferit, așa că va trebui să rămâi în legătură cu noi pentru a ne anunța când este timpul pentru următoarea injecție. De obicei, facem primele câteva injecții o dată la 4 săptămâni. După aceasta, este important să observi zilnic comportamentul animalului – de îndată ce vezi că zgâriatul începe din nou, este timpul pentru o altă injecție.

Din păcate, câinii „depășesc” alergiile doar cu tratamente de foarte lungă durată – și chiar dacă se fac zeci de injecții pentru reducerea alergiei la un anume specific element, desensibilizarea este temporară, pentru câțiva ani și nu poate fi făcută pentru ,,toți” alergenii, fiind posibil să se rezolve prin tratament alergia la ambrozie, dar să rămână cea la polen. Alergiile sunt în general o problemă prezenă pe tot parcursul vieții, dar din fericire aproape întotdeauna putem menține câinele dumneavoastră foarte confortabil cu tratament. Prin urmare, tratamentul alergiilor este de obicei un proces permanent, pe durata întregii vieți. Unii câini au mai multe probleme cu mâncărimea într-un anumit sezon al anului (ex. primăvara, când înfloresc anumite plante). În acest caz, este posibil să putem administra Cytopoint în „sezonul rău” și să reducem sau să eliminăm tratamentul în „sezonul bun”.

Cytopoint este sigur pentru utilizare la câini de orice vârstă și poate fi utilizat cu alte medicamente și la cei cu alte boli. Pentru că Cytopoint este o proteină de anticorp, este descompus și reciclat în mod natural de către organism. Reacțiile adverse la Cytopoint sunt mai reduse decât în cazul Apoquel, dar nu trebuie uitat că totuși există șansa unor reacții și orice schimbare după administrare, trebuie discutată cu medicul veterinar.

Muscaturile puricilor si alergia la saliva acestora pot provoca leziuni si disconfort mai mare decat muscatura propriu zisa.

Abordarea pentru tratarea alergiei este de a găsi o combinație de tratamente care lucrează împreună pentru a crea o ușurare maximă posibilă pentru alergiile câinelui tău. De exemplu, chiar și mușcăturile ocazionale de purici pot provoca o agravare dramatică a mâncărimii la un câine alergic, așa că recomandăm întotdeauna controlul paraziților pe tot parcursul anului pentru câinii alergici. Mulți câini cu alergii au probleme periodice cu infecțiile pielii, în cazul acesta recomandăm băi antiseptice sau spray-uri pentru a preveni ca acestea să devină o problemă. Cytopoint funcționează bine în cea mai mare parte, dar uneori patrupedul tău mai poate avea ,,o zi cu mâncărime urâtă” din când în când. În acest caz, vă putem recomanda un alt medicament pe care îl puteți administra după cum este necesar pentru „ziua proastă” ocazională.

Costul Cytopoint depinde de mărimea câinelui dumneavoastră și poate fi comunicat de către oricare din medicii Perfect Pet. Comparativ cu Apoquel și numărul de comprimate necesare pentru 1,5-2 luni (sau chiar 3 în unele cazuri), prețul Cytopoint este mai mic pentru aceeași durată de protectie. Pentru informatii suplimentare puteti contacta direct in locatiile Perfect Pet.