E ziua de Craciun si „Azorel” – membru de vază al familiei – vrea sa participe la masa traditionala impreuna cu tine. Ce poate manca si ce nu?
In perioada Craciunului cu siguranta in casa sunt disponibile mult mai multe ispite culinare – pentru oameni dar mai ales pentru catei.
Din pacate, majoritatea acestora nu sunt deloc potrivite pentru catei ( si conform studiile recente, nici pentru oameni – dar aceasta e alta poveste).
Carnea de porc oricum ar fi gatita – este prea grasa pentru catei. In plus – condimentele (cea mai comuna fiind sarea) pot produce o serie larga de probleme ale organelor interne.
Usturoiul pus ca si ingredient in diverse feluri de mancare poate duce la probleme digestive.
Muraturile contin multa sare – care afecteaza puternic rinichii.
Toba, piftia, mezelurile – contin multe condimente si carnuri procesate ce se digera foarte greu si pe langa afectiuni ale organelor pot genera si probleme de tranzit.
Dulciurile nu sunt nici ele recomandate – organismul cateilor nu proceseaza deloc zaharurile la fel de bine cum o facem noi – si chiar si la noi dulciurile creeaza probleme.
Pe langa problemele de sanatate provocate de majoritatea mancarurilor traditionale de Craciun, exista si una ce tine de dresajul cainelui – daca observa ca e suficient sa cerseasca pentru ca sa primeasca orice de pe masa – pe viitor este posibil sa nu mai accepte prea usor mancarea speciala pentru caini.
Si totusi – ce sa ii oferiti?
Recomandarile de pe parcursul anului sunt valabile si de Craciun:
Morcovii curatati si feliati sunt bogati in vitamaina A, au un continut scazut in calorii si sunt bogati in fibre. Evitati sa administrati bucati mari de morcov.
Felii de mar din care s-au eliminat cotorul si samburii, pot fi servite crude sau coapte pe hartie de copt.
Ardeiul gras (fara samburi) este deasemenea un aliment potrivit.
Cuburi de dovleac se pot administra crude sau coapte – datorita continutului crescut de fibre si vitamine, regleaza tranzitul intestinal.
Branza slaba de vaci, in principal la cateii despre care se stie ca nu sunt intoleranti la lactoza, este o recompensa buna mai ales daca este folosita cu moderatie.
Puiul gatit fiert sau copt fara mirodenii, este o recompensa sanatoasa sau un topping pentru hrana uzuala a catelului.
Untul de arahide nu este doar foate gustos, este si o sursa de proteine, uleiuri grase si vitamine B si E. Intotdeauna alegeti unt de arahide nesarat si neindulcit.
Si bineinteles – recompensele speciale pentru catei trebuie sa fie intotdeauna disponibile in casa. Oricand esti la masa, daca catelul „cerseste” ceva iar tu esti genul de persoana care se lasa induplecata usor – e util sa ai o punga de recompense pentru a ii oferi din acestea. Vezi selectia de recompense sanatoase disponibile in magasinul nostru online, aici.
Vrei sa ne pui o intrebare legat de acest articol, sau sa ne comunici vreo informatie? Scrie-ne prin formularul de mai jos.