Urmează noaptea de Revelion. Artificiile sunt plăcute doar pentru oameni!

Anual, la televizor (si mai nou pe Youtube) vedem artificiile impresionante din cele mai mari capitale ale lumii. Am aprins fiecare petarde si artificii de Revelion si ne-am bucurat de efectele produse. Dar pentru catei zgomotul produs de acestea este foarte deranjant si infricosator. Vezi sfaturile medicilor nostri, mai jos.

Incepand cu data de 20 decembrie in fiecare an, petardele incep sa se auda prin oras. Daca pentru noi zgomotele sunt puternice – pentru caini sunt cu adevarat terifiante. Cainii pot auzi sunete cu frevrente mai mari si de la o distanta de 4 ori mai mare decat oamenii.

In zilele anterioare Revelionului:

  • nu recomandam plimbarea catelul liber (fara lesa) – o petarda explodata in apropiere il pot speria si il pot determina sa fuga – si sa se piarda sau sa fie accidentat.
  • in timpul plimbarilor, evita zonele unde e posibil sa existe mai multe explozii de petarde (in jurul scolilor, pietelor, etc) – alege zone cu cat mai putini oameni.
  • chiar daca cainele este plimbat in lesa, este recomandat ca acesta sa fie microcipat si sa aiba un medalion cu numarul tau de telefon inscriptionat – am auzit cazuri de caini care dintr-o sperietura au reusit sa scape din lesa – asa ca microciparea si medalionul asigura intoarcerea acasa in cazul pierderii.
  • daca patrupedul este speriat de zgomotele puternice (ex. sta ascuns si in casa) – poti alege sa ii administrezi niste suplimente speciale pentru calmare. Produse naturiste specializate sunt disponibile in centrele veterinare Perfect Pet si pot reduce starea de teama.

In seara de Revelion:

  • evita plimbarea dupa ora 18-20 – atunci incep sa se inmulteasca exploziile petardelor – pe langa riscul de sperietura/fuga, este posibil ca auzul catelului sa fie afectat de o explozie in apropiere.
  • nu plimba catelul fara lesa – oricat de dresat sau ascultator este. Anual din clientii Perfect Pet aflam de 1-2-3 cazuri de caini pierduti in noaptea de Revelion. Nici unul dintre cei care isi pierde catelul nu o face spunand „astazi cred ca il pierd”. Toti sunt convinsi ca lucrul acesta e imposibil – pana cand se intampla.
  • nu luati catelul cu voi intr-o zona in care se sarbatoreste in strada Revelionul, mai ales daca petardele sunt usor disponibile in orasul vostru  – inevitabil vor exista explozii puternice in apropiere.
  • pastreaza geamurile din casa inchise pentru a reduce zgomotul auzit de catel atunci cand este inauntru. Chiar daca nu are unde sa fuga, sperieturile trebuiesc evitate.
  • porneste muzica in casa (la un nivel rezonabil). Va fi mai placut pentru catel sa auda muzica constantă decat exploziile bruste de afara.
  • daca are un loc retras preferat unde te astepti sa mearga in caz ca se sperie – sub pat, intr-o casuta, etc – izoleaza-le fonic suplimentar cu niste prosoape/paturi pentru ca zgomotele sa se auda mai estompat inauntru.
    • Daca locul preferat e sub pat – aseaza pe jos ceva si acopera o latura a patului pentru a-i face „o cazemata”. Suprafetele moi vor elimina din efectul de ecou produs de zgomote.
    • Daca locul preferat e o casuta, aseaza pe ea niste prosoape/paturi pentru a o izola mai bine. Acoper-i partial intrarea pentru ca micutul sa se simta cat mai „ferit” de lumea exterioara.

Nu uita inceputul articolului – cateii aud de pana la 4x mai bine decat noi. Orice zgomot indepartat pe care tu il percepi cu greu, este foarte probabil ca pentru caine sa fie foarte puternic. Nu doar petardele sunt problema – ci si artificiile, loviturile de bici ale colindatorilor, batai de tobe, fluiere, claxoane, etc.

Legat de „armele” recomandate mai sus:

Vrei sa ne pui o intrebare legata de acest articol, sau sa ne comunici vreo informatie? Scrie-ne prin formularul de mai jos.