Vedem zilnic zeci de caini in cabinetele noastre veterinare iar 1 din 5 are probleme ale urechilor de care proprietarii nu stiu. Citeste care sunt cele mai comune 5 mituri care ii fac sa ignore posibila existenta ale acestor probleme.
Dacă în articolul anterior vă spuneam cum auzul de până la 4x mai bun al câinilor față de oameni prezintă o problemă atunci când apar petardele de Revelion, acum discutăm despre un nou mod în care urechile sunt expuse unor riscuri: otitele.
Pe lângă produsele pentru deparzitare externe, în cabinetele nostre – la Perfect Pet, unele din cele mai populare produse sunt cele pentru tratarea problemelor urechilor.
Mai jos poți citi o listă cu “mituri” pe care le-am cules de la proprietari de-a lungul timpului.
Mit 1: Afecțiunile urechii sunt similare, deci putem folosi aceeași schema terapeutică (același tratament) care a funcționat și data trecută
Chiar dacă otitele au manifestari similare – din păcate un diagnostic corect se poate pune doar în urma unei consultații amănunțite și al unui examen microscopic a secreției auriculare. Mai mult – daca există un istoric cu otite, medicul trebuie să decidă dacă infecția anterioară a fost vindecată complet. Problemele de urechi au mai multe posibile surse – ca de exemplu și simplul strănut al oamenilor – motivul nu e doar “răceala” ci poate fi și praful sau chiar niște soare care ne intră în ochi.
Mit 2: Dacă smulgem în mod regulat părul din ureche, cățelul meu nu va avea otită.
Smulgerea părului – chiar dacă este utilă și ajută la o curățare mai aprofundată a urechii și o aerisire mai bună a sa – produce și o inflamație la nivelul conductului auditiv. În cazuri restrânse chiar această operațiune poate declanșa o otită (totuși nu recomandăm evitarea ei, deoarece în majoritatea covârșitoare a cazurilor, ajută).
Mit 3: Cățelul are o infecție pentru că a contactat-o de la alt animal – sau – dacă nu are contact cu alt animal, e imposibil sa aibe o problemă.
Inflamațiile locale – cauzate de alergii sau alți factori locali – sunt mult mai comune decât problemele ce se pot lua de la alt animal. În fiecare parte a corpului există constant bacterii și ciuperci care într-o cantitate “normală” nu cauzează probleme – dar în condiții excepționale (ex. prezența apei în urechi) se pot multiplica și creea o afecțiune.
Mit 4: Cățelul se linge și se scarpina în alte părți ale corpului, dar nu și la urechi – deci nu are probleme la urechi
Scărpinatul și linsul excesiv sunt semne de prurit, care apar în urma alergiilor. Poate vă intrebați totuși – ce legatură au acestea cu otitele?
Alergiile sunt una din principalele cauze ale inflamațiilor și infecțiilor auriculare la câini. Dacă patrupedul dumneavoastră se linge excesiv este foarte posibil să aibă și o problema la urechi.
Mit 5: După doar 1-2 administrări ale medicamentelor problema pare rezolvata, deci putem opri tratamentul.
Deși iți poate părea că problema este rezolvată după 1-2-3 zile de tratament, cel mai probabil boala nu s-a vindecat ața rapid ci doar a scăzut în intensinate – din acest motiv este necesară menținerea tratamenului pe întreaga durată recomandata inițial de medic și preferabil făcut un recontrol la final sau chiar și în cursul tratamentului. Oprirea tratamentului înainte de termen poate cauza revenirea urgentă a afecțiunii și chiar scăderea eficienței produselor farmaceutice în momentul reînceperii tratamentului.
Ți-a plăcut acest articol? Urmărește-ne pe Facebook pentru a afla când postâm articole noi sau citește și restul articolelor.
Ai nevoie de ajutorul unui medic veterinar experimentat pentru diagnosticarea sau tratarea unei probleme? Echipa noastră de medici te așteaptă în 4 locații din București – contactează-ne în cea mai apropiată de tine.
Vrei sa ne pui o intrebare legata de acest articol, sau sa ne comunici vreo informatie? Scrie-ne prin formularul de mai jos.