Avantaje si riscuri ale comprimatelor pentru deparazitare externa

Pipetele si zgarzile antiparazitare pierd in utimul timp din ce in ce mai mult teren in fata unui produs mai comod de administrat: comprimatul pentru deparazitare interna. Este aceasta solutie una miraculoasa sau are si anumite riscuri ascunse, pe care de multe ori medicii omit sa le prezinte? Citeste mai departe pentru a afla raspunsul:

Comprimatul pentru deparazitare interna are urmatoarele avantaje in fata celorlalte solutii:

 • isi face efectul mai rapid
 • poate fi administrat imediat dupa baie (fapt care nu e valabil si in cazul pipetelor)
 • animalul poate fi imbaiat oricand dupa administrare (fapt care nu e valabil si in cazul unor pipete)
 • in functie de produs, are o durata de protectie impotriva puricilor si capuselor mai lunga decat o pipeta (ex. Bravecto – 10 saptamani)
 • unele comprimate au efect in tratarea unor afectiuni de piele (ce necesita mai intai diagnosticarea)

Dezavantajele sunt:

 • nu ofera repelenta. “Omoara” parazitii doar dupa ce acestia musca catelul, substanta antiparazitara fiind inmagazinata in sangele patreupedului, spre deosebire de anumite pipete (ex. Advantix), in cazul careia substanta se afla la nivelul pielii si elimina parazitii fara sa fie obligatorie muscatura
 • nu protejaza impotriva tantarilor – care transmit Dirofilarioza (popular cunoscuti drept “viermi la inima”)
 • substantele antiparazitare continute, administrate oral, pot prezenta un risc pentru sanatatea cainelui pe termen lung – si pot da reactii nedorite la cainii cu istoric de probleme hepatice
 • pentru anumite produse (Bravecto) sunt raportate pe Internet foarte multe situatii de reactii adverse grave, ce au dus pana la deces

La Perfect Pet recomandam comprimatele in urmatoarele situatii:

 • cainele este infestat masiv cu purici si capuse. Din experienta am observat ca dupa cateva ore parazitii incep sa moara – mult mai rapid decat in cazul zgarzilor si pipetelor. Capusele nu pot fi eliminate prin spalare cu sampon antiparazitar, deci comprimatul este cea mai rapida solutie.
 • cainele a fost imbaiat recent sau va fi spalat in zilele urmatoare, dar totodata urmeaza sa fie expus foarte curand unei zone cu risc (mers la iarba verde, la padure, etc). Pentru pipeta, in functie de produs exista un timp de asteptate de 2-7 zile dupa baie. Zgarda nu este suportata de unii caini iar efectul de protectie apare la 1-2 zile dupa aplicare.
 • caini mari de curte, unde stapanilor le este dificila aplicarea unei pipete sau zgarzi.

Cand totusi recomandam comprimate, preferam Nexgard (protectie 1 luna) si nu Bravecto (protectie 10 saptamani) din 2 motive:

 • pentru o protectie de 2.5 ori mai lunga, Bravecto are aproape de 10 ori mai multa substanta antiparazitara/chimica. Consideram ca daca este necesar sa introducem in organism niste substante chimice, este mai bine macar sa fie in doze mici.
 • pe Internet exista foarte multe rapoarte de caini ce au avut reactii grave dupa administrarea Bravecto.

In centrele veterinare Perfect Pet comercializam toate tipurile de deparazitare externe – pipete (Advantix, Frontline, Fiprex, Amflee, etc), zgarzi (Foresto, Kiltix, Bolfo, Scalibor, etc) si comprimate (Nexgard, Bravecto). Medicii nostri va pot ajuta cu sfaturi pentru alegerea produsului potrivit situatiei dumneavoastra. Puteti vedea adresele locatiilor Perfect Pet in pagina noastra de contact.

Daca nu aveti timp sa ne vizitati, puteti comanda produsele din magazinul nostru online – pe shop.perfectpet.ro . Ulterior comenzii online, veti fi contactat de un medic pentru confirmarea alegerii potrivite.

Ca orice articol cu destinatie generala, disponibil pe Internet, informatia este utila si aplicabila majoritatii proprietarilor de animale – dar nu tuturor. In orice situatie cand administrati produse farmaceutice, recomandam sa o faceti la indicatia medicului veterinar si tinand cont de istoricul medical al animalului dumneavoastra de companie, cat si de eventualele contraindicatii din prospectul produsului.

Vrei sa ne pui o intrebare legata de acest articol, sau sa ne comunici vreo informatie? Scrie-ne prin formularul de mai jos.