Microciparea cainilor a generat multe discutii. Este o operatiune utila sau o interventie controversata? Citeste articolul de mai jos ca sa decizi cunoscand toate informatiile necesare.
Incepand din anul 2014, microciparea si sterilizarea cainilor cu stapan din Romania este obligatorie. Daca microcipul este obligatoriu pentru absolut toti cainii, sterilizarea poate fi evitata pentru cainii cu pedigree(de rasă pură), cei utilitari sau cei cu probleme de sanatate care ar impiedica efectuarea interventiei in siguranta.
Microciparea cainilor este o operatiune ce se efectueaza prin injectarea cu o seringa speciala a microcipului sub pielea cainelui, in zona dintre umerii si gatul acestuia. Microcipul in functie de model, poate avea dimensiuni intre 7 si 12mm lungime sau 1,6 – 2 mm diametru (in functie de avansul tehnologic vor aparea si alte modele, cu siguranta). Acul seringii ce injecteaza microcipul este mai gros decat unul normal si variaza in functie de dimensiunea microcipului. La Perfect Pet am ales sa utilizam cele mai mici microcipuri de pe piata, pentru a creea un disconfort cat mai mic cainelui.
Pentru a definitiva operatiunea din punct de vedere legal, odata aplicat microcipului, trebuie efectuata si inregistrarea seriei acestuia in sistemul online RECS (Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan) si emiterea unui carnet de sanatate cu serie unica. Toate acestea pot fi facute direct la medicul veterinar si nu la o autoritate speciala. La Perfect Pet, costul unui pachet ce include microcipul si toate operatiunile legale aferente este de 99 lei.
Fiecare microcip are o memorie digitala mica ce stocheaza un cod format din 15 cifre – si doar atat. Codul are un format special – primele 3 cifre reprezentand codul de tara – iar in mod normal toate microcipurile aplicate in Romania ar trebui sa aiba un cod ce incepe cu 642 (codul ISO 3166 pentru Romania). Aplicarea unui cip ce incepe cu alt cod fata de cel al tarii este interzisa. Cainii microcipati inainte de 2014, cand legislatia nu era clara, pot avea microcipuri ce au alt format de cod – dar si acestea pot fi inregistrate fara probleme in sistemul RECS – cu declararea anului de microcipare.
Microcipul in sine nu stocheaza date despre proprietar sau animal, ci doar un cod. In cazul pierderii/gasirii unui caine de catre cineva necunoscut, orice medic veterinar poate citi cu un cititor special acest cod, il poate introduce in sistemul RECS iar acesta pe baza codului, va afisa datele proprietarului (ce au fost introduse la momentul inregistrarii de catre medicul veterinar ce a microcipat catelul)
Unele modele de microcipuri pot stoca si un numar de telefon – al proprietarului – dar nu orice cititor il poate si citi, deci putem presupune ca singura informatie realmente utila de pe microcip este codul sau.
Cititor de microcipuri. Pe piata exista zeci de modele diferite
De ce trebuie microcipat cainele?
- este obligatoriu legal, iar Politia Locala poate verifica orice caine plimbat de proprietar pe strada – in lipsa cipului putand sa aplice amenzi sau chiar sa ridice cainele
- este singurul identificator incontestabil ce individualizeaza cainele. Din poze nu putem determina legal valabil ca Bobiță nu e de fapt Azorel. Microcipul este echivalentul unei amprente.
- in cazul pierderii ajuta la identificarea proprietarului de catre orice gasitor, cu ajutorul unui medic veterinar.
- in cazul pierderii si gasirii de catre “hinghieri”, acestia sunt obligati sa verifice cip-ul si nu pot efectua nici o operatiune asupra cainelui fara notificarea proprietarului. Un caine nemicrocipat poate fi chiar si eutanasiat daca nu este adoptat din adapost de cineva.
- in cazul unei dispute asupra apartinatorului cainelui, este dovada clara de proprietate. Am intalnit cazuri de cupluri despartite iar din razbunare cainele domnisoarei a fost preluat de catre domn, am intalnit cazuri de furt de pe strada si imposibilitatea dovedirii proprietatii, samd . Actele de achizitie ale cainelui nu sunt o dovada a proprietatii – un caine oferit cadou nu poate fi recuperat din razbunare de catre cumparatorul initial daca primitorul l-a inregistrat pe numele sau.
Informatii tehnice. Cum functioneaza. Ce face si ce nu face cip-ul.
- microcipul are dimensiunea unui bob de orez si este format dintr-o componenta electronica invelita intr-un material sintetic care ajuta la fixarea sa in locul de injectare. Cip-urile vechi erau invelite intr-un material similar sticlei, ce nu se fixa in locul injectarii si de multe ori putea avansa/migra pe sub piele. Exista cazuri cu cipuri ce s-au deplasat 10-15cm de la locul injectarii – de aceea citirea oricarui caine se face prin plimbarea cititorului pe o suprafata mai mare nu doar in locul standard de injectare.
- microcipul nu contine o baterie – alimentarea se face doar in momentul citirii sale, wireless, de catre cititor. Tehnologia este aceeasi ca si in cazul cartelelor de interfon wireless. In momentul alimentarii de catre cititor, pentru o scurta durata (1-2 secunde) cipul emite codul sau, cititorul il citeste si afiseaza pe ecran. Odata emis codul, cip-ul isi consuma energia primita de la cititor si redevine o componenta electronica inactiva
- microcipul nu este un dispozitiv GPS – nu emite locatia cainelui, nu poate fi urmarit de la distanta de catre proprietar sau persoane straine. Dispozitivele de tip GPS au dimensiunea de 3-4cm latime 5-6cm lungime si 1-2cm grosime (putin mai mici decat o cutie de Tic Tac). Bateria lor tine cateva ore – maxim 12, dupa care trebuie incarcat din nou. Contin un SIM pentru transmiterea locatiei. Cip-ul are dimeniunea unui bob de orez mare si nu poate indeplini aceasta functie.
Dispozitiv ce permite urmarirea prin GPS
- microcipul nu reprezinta un pericol de sanatate pentru caine. Nu provoaca durere (decat 1-2 secunde la injectare – dar majoritatea cainilor nici nu scot vreun sunet la moment injectarii), nu provoaca sangerare excesiva, nu emite radiatii ce pot duce la cancer. Daca ai o cartela de interfon in buzunar, esti expus fix aceluiasi pericol – care este egal cu 0. Exista (putine) informatii pe Internet despre cazuri cu animale ce au dezvoltat diverse tumori in locul injectarii, dar cel mai probabil s-ar putea intampla asta de la orice injectare (inclusiv vaccin), iar cazuri clare documentate nu exista.
Este microcipul solutia tuturor problemelor?
Din experienta am observat ca prezenta microcipului nu fereste total cainele de pericole. Exista urmatoarele scenarii in care microcipul nu ajuta:
- pierderea si gasirea de catre cineva care nu stie sa mearga la medicul veterinar sa verifice. Am gasit inclusiv pe Facebook cazuri de persoane care au gasit caini, au postat poze, iar doar la indicatia cititorilor au aflat ca pot merge la veterinar sa verifice daca exista cip. Recomandam si un medalion inscriptionat cu numarul de telefon al proprietarului pentru a grabi returnarea cainelui in caz de pierdere – poate chiar fara sa fie necesara vizita la veterinar de catre gasitor. Medalioanele pot fi comandate si in magazinul nostru online
Medalionul contine uzual numele cainelui si telefonul proprietarului
- in cazul schimbarii numarului de telefon (si poate al domiciliului), proprietarul nu mai poate fi contactat de gasitor. Am intalnit astfel de cazuri. La schimbarea telefonului trebuie vizitat primul cabinet veterianar pentru a solicita actualizarea datelor din RECS
- caine microcipat, pierdut, lovit de masina. Siguranta ca in cazul pierderii cainele va fi returnat da curaj sporit proprietarilor de a plimba cainii fara lesa, inclusiv in zone aglomerate.
Din punctul nostru de vedere, microcipul este obligatoriu pentru fiecare caine datorita utilitatii sale. Microciparea se poate face in 10-15 minute in orice cabinet veterinar iar costul este unul modest. Daca alegeti sa efectuati operatiunea in unul din cabinetele noastre veterinare, puteti vedea adresele aici.
Vrei sa ne pui o intrebare legata de acest articol, sau sa ne comunici vreo informatie? Scrie-ne prin formularul de mai jos.