Luam și câinele în vacanță? Asta e întrebarea pe care mulți dintre stăpânii de patrupezi și-o pun înainte să își facă planurile de concediu. Pentru că ne este greu să stăm departe de ei sau pur și simplu nu avem în grija cui să îi lăsăm, concediile alături de patrupezi pot fi cea mai bună soluție. În plus, la fel ca noi, și câinii au nevoie să iasă din rutina zilnică și să descopere locuri noi.
Dacă este prima dată când hotărăști să îl iei cu tine, trebuie să știi cum să te pregătești și ce ar trebui să anticipezi, pentru ca vacanța să fie una relaxantă atât pentru tine, cât și pentru el.
Câinii sunt animale sociabile și de cele mai multe ori iubesc să descopere locuri noi, însă există câteva detalii pe care trebuie să le pui la punct înainte de plecarea în călătorie.
În cazul călătoriei cu mașina personală lucrurile sunt destul de simple, dacă animalul este deja obișnuit. În cazul transportului cu avionul lucrurile pot fi mai complicate, de aceea este indicat să te informezi din timp cu privire la condițiile pe care companiile aeriene le impun.
Fiecare stăpân își cunoaște câinele cel mai bine și știe ce tip de temperament are, așa că dacă ai un animal sociabil și ascultător, concediul alături de el nu poate fi decât relaxant. Un alt aspect important este cel legat de cazare. Din ce în ce mai multe hoteluri permit accesul cu animale de companie, însă cel mai bine este să verifici din timp, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute. De asemenea, trebuie luată în considerare și destinația în care vrei să îți petreci concediul. Dacă plănuiești să pleci în deșert sau într-un city break în care vrei să bifezi cât mai multe obiective turistice, poate ar fi mai bine să lași câinele în grija familiei, prietenilor sau la hotel. Însă dacă plănuiești să pleci la munte sau la mare, îl poți integra cu ușurință în programul tău.
Sfaturi pentru călătoria cu mașina
- Hrănește câinele cu câteva ore înainte de a pleca, iar pe drum ai grijă să aibă acces tot timpul la o sursă de apă. Pe perioada verii hidratarea este esențială
- La fel ca și copiii, câinii se pot plictisi în timpul călătoriilor cu mașina și pot deveni agitați. Asigură-te că a avut parte de o plimbare lungă înainte de a pleca la drum
- Creează-i un spațiu comod în mașină, în care să aibă suficient loc să se miște și să doarmă
- Dacă plecați la drum lung, faceți opriri o dată la câteva ore pentru puțină mișcare
- Ai grijă ca temperatura din mașină să fie optimă. Chiar dacă e vară, iar aerul condiționat e cel mai bun prieten al nostru, în cazul în care este folosit în exces îi poate dăuna câinelui și nimeni nu vrea să viziteze veterinarul în vacanță. Avertizarea este valabilă și invers – ai grijă ca aerul condiționat să ajungă si în zona în care stă câinele – și mai ales – nu în lăsa închis în mașină cu aerul condiționat oprit nici măcar 5 minute .
În locurile publice
- Indiferent de dimensiune și temperament, în locurile publice câinii trebuie să stea în lesă, pentru a nu deranja ceilalți turiști
- Înainte să intrați la un restaurant sau la terasă, asigură-te că și-a făcut nevoile (și evident ai strâns după el) pentru a evita situațiile jenante
- Dacă ai un câine dintr-o rasă considerată periculoasă pune-i botnița atunci când îl scoți în locuri publice
- Inainte de a intra într-un loc public precum un restaurant, o terasă, un muzeu sau o plajă, întreabă dacă este permis accesul cu animalele de companie
La mare sau la munte
- Lasă câinele să se bucure de vacanță, însă ai grijă să nu deranjeze ceilalți turiști
- Dacă sunteți la mare sau în preajma unui lac și vrei să îl lași să înoate, asigură-te ca e în siguranță și că poate ieși oricând. O idee bună este vesta de salvare pentru câini, care îi ajută să nu obosească atât de repede. Totodată – ai grijă ca apa sa nu fie foarte murdară – altfel îi poate intra în urechi sau se poate înghiți – lucru ce duce la probleme de sănătate.
- Dacă sunteți în natură și hotărăști să îl lași liber, supraveghează-l îndeaproape. Din curiozitate câinii se pot îndepărta de stăpâni și se pot rătăci în locuri necunoscute
- Oriunde ai fi – asigură-te ca accesul e permis cu animale de companie și astfel nu veți risca amenzi. De exemplu, cel puțin în unele zone, accesul câinilor pe plajă este interzis.
- Toți câinii sunt foarte sensibili la căldură – dar unele rase pot avea probleme foarte grave de la temperaturi puțin crescute (ex. Mopsi). Chiar si sub umbrela, statul la plajă nu este recomandat pentru mulți dintre caini. Verifica pe Internet care sunt sfaturile pentru rasa ta.
Medical
- Dacă pleci în țară – este recomandat ca patrupedul să aibe vaccinurile și deprazitările (interne / externe) la zi.
- Daca pleci în afara țării – un Pașaport și vaccinurile/deparazitările deja făcute de câteva săptămani înaintea plecării sunt obligatorii. În unele țări, exista conditii suplimentare (ex. testarea anticorpilor împotriva rabiei, carantină câteva luni, etc). Informații puteți găsi pe Google, căutând textul „mae marea britanie” (mae – duce pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe – iar numele tarii va ajuta la deschiderea directă a paginii respectivei țări). In link-ul de pe site-ul mae.ro, ultimul paragraf indică condițiile de călătorie cu animale de companie, în respectiva țară.
- În funcție de destinație – aplică deparazitări externe suficiente și adecvate – ieșitul în zone cu lacuri, pajiști, alte animale (mai ales sălbatice) – impune o grija sporită.
- Interesează-te din timp unde poți găsi un veterinar la destinație sau măcar salvează în telefon numarul veterinarului de acasă – în caz de urgență nu vei avea timp de căutări.
- Dacă patrupedul are un istoric de probleme de sănătate și anumite medicamente / mâncăruri de dieta ce l-au ajutat – ia cu tine cateva produse pentru a le avea la îndemână în cazul unor probleme
- Oricât de bună / comodă e mâncarea de la restaurant, bucură-te doar tu de ea. Ia de acasa mâncarea preferată a patrupedului într-o cantitate suficientă – pentru a nu fi nevoit să îi oferi alta marcă la destinație – sau mai rău – din mâncarea ta.