Cum protejăm câinii de căldură pe timpul verii

Vara abia a început, dar căldura ne provoacă deja disconfort atât nouă, cât și patrupezilor. Iar dacă noi putem să ne asigurăm singuri confortul pe timpul verii cu aer condiționat, băuturi răcoritoare sau haine subțiri, animalele de companie depind în totalitate de grija pe care le-o acordăm nu doar pe perioada caniculei, cât și în restul anului.

Câinii nu au glande sudoripare și își reglează temperatura corpului prin respirație. De aceea vara îi vedem deseori respirând greu, în încercarea de a se răcori. Iată la ce trebuie să fim atenți și cum îi putem proteja în sezonul cald, când căldura ne dă bătăi și dureri de cap:

Hidratarea este esențială în zilele călduroase, așa că trebuie să ne să ne asigurăm că animalul are mereu la dispoziție apă proaspătă, ținută la loc ferit de soare. Dacă locuiți la bloc, asigurați-vă că apa este schimbată de câteva ori pe parcursul zilei. Eventual puteți amesteca apa la temperatura camerei cu apa de la frigider, în proporții egale. În cazul în care sunteți plecat mai multe ore de acasă, lăsați mai multe recipiente cu apă de unde animalul să poată bea. În cazul în care stați la curte, asigurați-vă că recipientul cu apă stă la loc umbrit, iar apa este schimbată de câteva ori pe zi.

Expunerea la soare în orele amiezii este extrem de periculoasă nu doar pentru oameni, dar și pentru câini. Feriți-vă pe cât posibil plimbările pe caniculă pentru a evita arsurile solare, insolația și asfaltul încins. La fel ca oamenii, câinii pot suferi arsuri solare, care se manifestă prin roșeață și/sau bășicuțe la nivelul pielii. Mai predispuși sunt câinii deschiși la culoare, care la fel ca oamenii au pielea mai sensibilă.

Nu lăsați câinele în mașină pe perioada verii! Este o greșeală pe care mulți stăpâni o fac și care poate fi fatală animalului. Chiar și 10 minute într-o mașină încinsă de soare pot ucide un câine. Nu este recomandat nici să îi lăsați în mașină cu geamul deschis sau cu aerul condiționat pornit. Cea mai sigură variantă este să luați animalul cu voi sau să rugați pe cineva să îl supravegheze într-un loc umbrit.

Câinii iubesc apa, iar vara este vremea perfectă să se poată bucura de o bălăceală în piscină sau la mare. Dacă stați la curte, și mai bine! Puteți opta pentru o piscină gonflabilă sau clasicul furtun pentru grădină. În cazul în care mergeți la mare sau în apropierea unui lac, supravegheați îndeaproape câinele sau puneți-i vestă de salvare. Chiar dacă le place mult să înoate, câinii pot obosi repede, iar acest lucru le poate pune viața în pericol.

Discuțiile cu privire la tunsul pe perioada verii sunt împărțite, însă un lucru este sigur: fie că alegeți să vă tundeți câinele sau nu, trebuie să aveți grija ca blana să fie în stare bună, pentru a asigura ventilarea corespunzătoare a pielii. În cazul în care alegeți să tundeți câinele, trebuie să aveți și mai multă grijă cu expunerea la soare. La fel ca noi, câinii pot face insolație și pot avea arsuri solare. Dacă alegeți să nu îi tundeți, verificați periodic blana și periați câinele zilnic, pentru a menține o igienă adecvată.

Foarte importantă pe perioada verii este deparazitarea externă. Având în vedere că în perioada caldă căpușele și puricii au un ritm alert de inmulțire, iar plimbările în aer libere sunt mai dese, este esențial ca patrupezii să fie protejați. Fie că alegeți să folosiți pipete, pastile sau zgărzi, asigurați-vă că sunt potrivite pentru greutatea animalului și utilizați-le conform instrucțiunilor.