Afectiunile bucale sunt probleme des intalnite la catei si pisici. Statistica interna a Perfect Pet releva faptul ca peste 90% din cateii cu varsta de peste 1 an ce ne viziteaza pentru serviciile de frizerie sau medical veterinare au cel putin un strat subtire de tartru – situatia agravandu-se in cazul celor cu varsta de peste 5 ani.
Semnele cele mai comune ale unei probleme sunt:
- miros neplacut al respiratiei
- inflamatia gingiilor
- durere la atingere
- caderea dinilor
- apetit scazut (datorita durerii)
- posibil miros neplacut general al cainelui – daca mirosul gurii este foarte puternic si acesta se linge pe blana
Care este cauza acestor probleme?
Majoritatea problemelor pornesc de la placa dentara / tartru.
Stratul de tartru incepe sa se formeze printr-o depunere subtire la baza dintelui (langa gingie), avand culoare alba sau galbui deschis, ce nu are miros si nu deranjeaza cainele sau proprietarul deloc. Aceasta in timp evolueaza treptat trecand prin mai multe stadii:
- suprafata a dintelui acoperita din ce in ce mai mult – incepand initial la masele si apoi la dintii din fata (canini si incisivi) – mirosul incepand sa apara dar nefiind deranjant
- schimbarea culorii – de la culoarea deschisa intiala la un galbui inchis spre maro – mirosul se agraveaza si devine deranjat datorita numarului de bacterii din ce in ce mai mare
- inflamarea gingiilor (prezenta unei culori mai inchise la baza, langa tartru) si ulterior retragerea gingiei
- acumularea de resturi alimentare sub forma unei paste alb-gri cu un miros foarte puternic si deranjant (in unele cazuri acesta poate mirosi chiar a „gunoi” sau carne alterata)
- retragerea puternica a gingiilor si expunerea radacinii dintilor
- retragerea extrema a gingiei si caderea dintilor (prin disparitia gingiei si slabirii ligamentelor care ii sustine)
Problema cea mai dramatica cauzata de prezenta tartrului este caderea dintilor – dar nu este singura.
Din gama problemelor de sanatate mai putin cunoscute si absente din informarile catre proprietarii de animale sunt cele ale organelor interne. Bacteriile din stratul de tartru se raspandesc in corp si afecteaza rinichii si inima, ducand de multe ori la functionarea defectuasa a acestora.
O alta problema mare pe care nu toata lumea o realizeaza tine de partea emotionala – cainele odata ce dezvolta aceste probleme incepe sa fie evitat de proprietari – si asta se intampla tocmai atunci cand imbatraneste si se joaca mai putin singur – avand nevoie doar de compania proprietarilor.
Ce este de facut?
Indiferent de stadiul tartrului – absent, putin sau mult – dintii trebuiesc periati in fiecare zi precum in cazul oamenilor. Nu avem timp zilnic, atunci macar la 2-3 zile. Nu sta catelul cuminte? Nici unul dintre ei nu sta, dar daca il iubim cu adevarat trebuie sa facem acest efort. Spalarea dintilor se face cu periuta si pasta de dinti speciala pentru caini. Puteti comanda un astfel de kit de periuta + pasta speciala pe magazinul nostru online, aici .
Atentie – nu trebuie folosita pasta de dinti destinata oamenilor. Pasta speciala pentru caini contine nu contine xilitol (toxic pentru catei si pisici) si este gandita sa fie folosita fara clatire dupa spalare.
Apoi, trebuie stimulata actiunea de mestecare – prin care dintii se „periaza” cu alimentele consumate. Consumul de mancare strict umeda este benefic din multe puncte de vedere dar nu produce deloc acest efect de „periaj alimentar”. Cainii care inghit boabele direct fara mestecat sunt defavorizati din acest punct de vedere. Solutia ar putea fi alegerea unor boabe putin mai mari.
Recompensele pentru igiena dentara din comert pot rezolva partial o parte de problema, dar unele au mai multe efective negative decat pozitive. Am dezvoltat subiectul acestora intr-un articol separat, aici.
Atunci cand respiratia prezinta un miros neplacut sau tartrul acopera o suprafata mai mare a maselelor, este momentul sa luati in calcul un detartraj.
Cu ce va putem ajuta noi?
Va asteptam la o consultatie in care se vor determina pasii urmatori. Problemele mai grave precum gingivita, placa, tartru, dinti lipsa sau afectiuni dentare vor duce la recomandarea unui detartraj si eventuala extractie a unor dinti irecuperabili.
In cazul in care se decinde detartrajul pasii principali sunt:
- se face o programare pentru detartraj
- se recolteza o proba de sange pentru a ne asigura ca pacientul poate trece prin operatiune fara nici un risc
- detartrajul se face doar cu anestezie generala pentru a nu provoca discomfort pacientului in cursul detartrajului si eventualelor tratamente dentare pe care le necesita. Noi folosim anestezia inhalatorie care, fata de anestezia injectabila, ofera posibilitatea de controlare exacta a dozei de anestezic, oxigenarea pacientilor in cursul interventiei si desigur trezirea rapida dupa incetarea interventiei.
- detartrarea se face cu ajutorul ultrasunelelor, care fata de restul metodelor de detartrare au avantajul de a nu distruge smaltul
- la finalul detartrajului se realieaza un polish profesional cu pasta care elimina resturile de placa ramasa pe dinti, lasand dintii curati.
- pentru efectuarea detartrajului, pacientul este lasat la cabinet in dimineata programarii si este recuperat seara inainte de inchidere – treaz si fara nici urma de tartru.
Mai multe informatii despre pachetul de detartraj puteti gasi aici.
Vrei sa ne pui o intrebare legata de acest articol, sau sa ne comunici vreo informatie? Scrie-ne prin formularul de mai jos.