Despre căpușe

Căpușele sunt paraziți externi din grupul acarienilor ce paraziteaza mamiferele, reptilele și păsările.

Parazitul prezintă interes pentru noi în primul rând prin prisma bolilor ce le pot transmite prietenilor noștri patrupezi și uneori chiar și nouă.

Cum arată o căpușă?

Forma capușelor ce se pot atașa pe patrupezi cât și culoarea lor variază în funcție de specie – însă înainte de hrănire dimensiunile acestora sunt reduse, abdomenul dilatandu-se o dată cu acumularea sângelui în urma hrănirii.

În primul stadiu al vieții (larve), căpușele au 6 picioare, -urmand ca după cateva zile de la ieșirea din ouă și dupa ce deja a parazitat o gazdă (pentru 1-5 zile), să se desprindă și să îi crească încă 2 picioare – ajungând la un total de 8.

În lume există 850 specii diferite de căpușe. Din acestea – 27 specii se găsesc și în România, 6 din ele parazitând animalele de companie (nu toate speciile de câpușe se atașează de orice tip de gazdă)

Screenshot 2018-03-16 23.13.01

Unde și când găsim căpușele?

În mediu, ele preferă zonele umbroase și umede. Parcurile și vegetația lor le ofera protecție de soare și acces mai usor la gazde (este mai ușor să se urce pe un câine direct pe blană de pe plante de 20-30cm decât de pe asfalt).

În anotimpul rece pot fi găsite in zone ferite, încălzite din jurul casei.

Căpușele își fac simțită prezența oricând temperatura de afara este de peste 5 grade – deci pot fi găsite și în Decembrie sau Ianuarie – dacă temperaturile nu sunt foarte scăzute.

Odată urcată pe patruped, ce face căpușa?

Ele stau pe aceasta cateva ore până își găsesc locul propice pentru hrănire, apoi se fixează cu ajutorul „clestilor” din zona capului, se hrănesc și se desprind, căzând în mediu. Durata cât stau atașate până cad poate varia de la 1 zi pana la 3 ani – in functie de stadiul ei in viață si specia din care face parte. Căpușele nu sunt paraziți permanenți pe gazdă.

Căpușele se hrănesc exclusiv cu sânge – însă doar femela parazitează gazda, masculul hrănindu-se prin parazitarea femelei de căpușă.

On-dog-1-800x520

Cum se desprinde o căpușă de pe câine?

Există multiple soluții din folclor în ce privește desprinderea căpușelor în momentul în care este găsită pe animal. Acetona, uleiul, diverse extracte vegetale, alcoolul. samd – aduc în discuție mai multe riscuri decât ajutor. Cel mai important, asociat utilizării acestor substanțe există riscul ca parazitul să infecteze accelerat gazda, prin eliminarea salivei infectate din interioriul său – in gazdă.

Desprinderea căpușei fixate pe câine sau pisică se poate face cu:

  • o pensă pentru căpușe,
  • o pensa îngustă (prin apucarea cât mai de jos și trasul in sus, sau răsucitul lent)
  • la un cabinet veterinar
  • prin deparazitarea externă a animalului.

removal-ab

Cum protejăm patrupedul de căpușe?

Tunderea ierbii regulat și stropirea curților și a zonelor înverzite reduce populația de căpușe, iar deparazitarea regulată tot timpul anului al animalelor de companie scade riscul parazitării și ulterior a infectării cu bolile transmise de căpușe.

In momentele când riscul de infestare a patrupedului crește, se recomanda aplicarea mai multor soluții de deparazitare concomitent – exemplu zgardă deparazitară + pipetă deparazitară. Locurile cu risc ridicat sunt zonele cu vegetație multă (parcuri, păduri, zone din jurul lacurilor sau râurilor).

flea-tick-medication

Ce boli transmit căpușele?

Bolile transmise de căpușe (Babesioza, Borelioza, Anaplasma,etc) vor fi prezentate în articole separate. Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bolilor ce pot afecta patrupezii.

Ceea ce trebuie să știi este că o căpușă de dimensiuni mici, nefixată (care doar umblă pe blană) – cel mai probabil nu a putut transmite boala. Iar daca cumva găsești o capușă fixată pe patruped sau bănuiești că ar fi putut avea una și observi o schimbare a stării acestuia (pofta de mancare scăzuta, lipsa dorinței de a se juca, stare prelungită de somnolență, etc) – trebuie să vizitezi medicul veterinar deoarece în primele zile după apariția semnelor, tratamentul poate să fie unul mai simplu iar șansele de agravare sunt mult mai mici. Semnele bolii apar in general la 10-15 zile din momentul fixarării căpușei pe patruped.

Dorești mai multe informații? Contactează-ne sau vizitează-ne în oricare din cabinetele noastre veterinare.

Te interesează produsele antiparazitare (zgărzi, pipete, comprimate)? Vezi zeci de opțiuni în magazinul nostru online. Comandă cu încredere – pentru confirmarea comenzii vei primi un telefon de la un medic veterinar ce va verifica că ai ales produsul potrivit pentru patrupedul tău.