Poate una din cele mai populare întrebări dar totodată una care nu este pusă suficient de des: Care este cea mai buna mancare pentru cainele meu?
Cu siguranță majoritatea proprietarilor de căței se întreabă ce ar trebui să dea patrupezilor de mâncare – cel puțin atunci când devin prima oară „părinții” unui cățel. Din păcate, răspunsul vine de multe ori din surse neavizate iar întrebarea nu mai este pusă a doua oară.
Începem cu un raspuns simplu: nu există un răspuns universal valabil. Din fericire, variantele pe care le vom descrie mai jos oferă o soluție bună pentru 95% din câini.
Există mai multe tipuri de mâncare iar fiecare este preparată cu o varietate mare de ingrediente – ce o pot face mai sănătoasă sau mai puțin sănătoasă, mai potrivită sau mai puțin potrivită. Cele mai populare opțiuni sunt:
- Hrană uscată sub formă de boabe
- Hrană umedă (conserve, pateuri)
- Hrană gătită (pui și orez, etc)
- Hrană raw (carne și legume, toate crude)
Fiecare din aceste opțiuni poate fi cea mai bună, în funcție de câine sau proprietar. Motivele ce fac o mâncare sau alta mai potrivită sau nu sunt:
- bugetul proprietarului
- timpul disponibil pentru procurare/preparare
- timpul petrecut cu patrupedul acasă și disciplina în administrarea alimentației
- vârsta, problemele de sănătate și alte particularități ale cățelului
Vom trata pe scurt fiecare tip de dieta. În viitorul apropiat vom posta și articole mai lungi pe tema fiecărei din opțiunile de mai sus.
Hrana uscată sub formă de boabe:

- Boabele au avantajul păstrării pe durata lungă, posibilității de a le lăsa în bolul câinelui fără a se altera, avantajul curățării dinților când sunt roase (dacă câinele nu le înghite întregi) și a unui cost mai mic decât al conservelor sau pateurilor.
- Cele mai populare mărci folosesc ingrediente de calitate slabă și un conținut redus de produs de origine animală. În rețetele acestor mărci, cerealele reprezintă o proporție importantă din ingrediente, iar cerealele nu sunt benefice multor căței
- Din mărcile de boabe ce nu conțin cereale, cele mai populare sunt Acana, Taste of the Wild, Orijen, N&D, Petkult, Carnilove, Canagan si preferata noastra – Lily’s Kitchen
- Între mărcile fără cereale, diferența constă în calitatea cărnii ce se foloseste pentru preparare, existând variantele de MDM (similara cărnii din parizer), carne deshidratată, tacâmuri sau carne proaspata. Lily’s Kitchen este singura ce folosește în ingrediente doar carne proaspătă – și de aceea o considerăm cea mai bună.
- Atunci când alegi un produs pentru câinele tău, citeste eticheta. Daca în conținut vezi cereale, lipsa procentajului de produs animal, denumiri chimicale, E-uri, iar carnea are denumiri îndoielnice (ex. „proteină din făină de carne de pui”, „carne din procesare secundară”, „produs animal”, „meal” în loc de „meat”) – sursa cărnii nu este de calitate superioară iar produsul nu este unul din cele mai bune.
Hrana umedă (pateuri, conserve, plicuri):

- Hrana umedă are avantajul unui gust/texturi mai atractive pentru câini, a stimulării funcției rinichilor(prin aportul de umiditate) și a apropierii mai mari de dieta orginală a mamiferelor.
- Un dezavantaj este că unii câini o vor mânca de poftă și se vor putea îngrășa dacă nu se oferă o cantitate limitată / adaptată nevoii câinelui
- Față de mâncarea gătită în casă – conține de multe ori ingrediente exotice pentru piața din România dar benefice organismului, ce nu sunt ușor disponibile pentru achiziție și gătit acasă
- Hrana umedă nu poate fi lăsată în bolul câinelui pentru mai mult de 1-2 ore fără să se altereze. Odată desfacută o conserva, trebuie ținută în frigider, preferabil mutată din ambalajul metalic într-o caserolă de plastic. Înainte de a fi servită câinelui, trebuie încalzită (atenție să nu o serviți fierbinte!).
- Precum și în cazul boabelor – mărcile cele mai populare folosesc ingrediente de calitate slabă cu un conținut scazut de carne și crescut de cereale.
- Și in cazul pateurilor sau conservelor, marca noastră preferată este Lily’s Kitchen, fiind printre singurele fabricate din carne proaspătă de origine bună (Marea Britanie & Uniunea Europeană). În multe alte cazuri producătorii adaugă în rețete carne din Asia sau alte tări unde calitatea nu este controlata iar animalele crescute pentru consum pot fi hrănite nesănătos / injectate / etc, carnea lor devenind astfel un intredient dăunător.
- Citește eticheta! și urmărește indicațiile enumerate mai sus în capitolul despre hrana uscată și ingredientele nesănătoase. Daca ingredientele nu par ceva ce ar fi folosit bunica ta la gătit – atunci mâncarea nu este printre cele mai bune.
Hrana gatită

- Are avantajul flexibilității rețetei în cazul în care câinele are diverse intoleranțe. Psihologic, asigura proprietarilor garanția că ingredientele sunt naturale
- Pentru a oferi o dieta completă, este necesară folosirea unor rețete complexe – puiul și orezul nefiind suficiente pentru a oferi tot necesarul zilnic de nutrienți pentru caine. Plantele, legumele, semințele – aduc un aport de vitamine obligatorii și beneficii de sănătate ce lipsesc dintr-o dietă strict de tip „pui + orez”.
- Condimentele sunt interzise atunci când se prepara hrana pentru câini – inclusiv sarea.
- Trebuie gătită des și în cantități mici pentru servire proaspătă sau mai rar în cantități mari și congelată. Congelarea este considerată totuși o metodă prin care unii nutrienți iși pierd din valoare.
- Este o opțiune bună pentru cine are acces la ingrediente naturale/bio și are timpul necesar să gateasca des folosind rețete complexe.
Hrana raw:

- Este un concept relativ nou ce descrie de fapt hrana originală a lupilor – carne crudă și alte ingrediente negătite (legume, ouă, lactate, fructe).
- Parerile sunt împărțite, existând crescători de animale ce atribuie meritele stării de sănătate foarte bune a câinilor, acestui tip de dietă. De partea opusă, există riscuri de îmbolnavire datorate bacteriilor prezente în carnea negatită.
- Câinii (mai exact organismul lor) trebuie obișnuiți treptat cu o astfel de dietă
- Se pastrează doar congelată, riscul de alterare rapidă fiind mare
- O recomandăm strict crescătorilor experimentați ce pot cântări bine avantajele și dezavantajele unei astfel de diete, ce pot urmări evoluția stării de sănătate a câinelui și pot aloca timpul necesar obținerii și depozitării ingredientelor în condiții optime.
Concluzie:
La Perfect Pet, din experiența echipei noastre de profesioniști și totodata proprietari de caini – ce am deținut cumulat sute de câini și am interacționat cu zeci de mii de proprietari si patrupezii lor, considerăm că în mod realist raportul cel mai bun intre „sănătatea câinelui” și „confortul proprietarului” vine dintr-o dietă formata combinat din boabe și hrană umedă, de calitate bună. Recomandăm întotdeauna mâncarea fără cereale, ce are în ingrediente doar carne proaspătă. Preferatele noastre sunt produsele de la Lily’s Kitchen, pe care le puteti descoperi și comanda în magazinul nostru online aici, sau în una din locațiile Perfect Pet din București (vezi adresele aici).
Câinii cu probleme de sănătate ar trebui să fie hrăniți cu o dietă stabilita întotdeauna împreună cu medicul veterinar.