Cățelul tău se scarpină fără un motiv aparent și îți dai seama că nu e normal. Evident – ceva îi provoacă un disconfort și ți-e milă să îl vezi cum se chinuie (suplimentar, ai vrea ca noaptea să dormi – nu să il auzi scărpinându-se). Întrebi un angajat dintr-un petshop sau cabinet veterinar, sau primesti un sfat de la un “specialist” de pe Internet, iar soluția e evidentă: trebuie eliminată carnea de pui din alimentație. Este oare răspunsul acesta corect și complet?
În cele 3 centre veterinare Perfect Pet și petshopurile aferente suntem vizitați lunar de câteva mii de posesori de animale de companie. Inevitabil, de la o parte din aceștia auzim una din urmatoarele:
-
- Nu știu ce să-i mai dau de mâncare, se scarpină tot timpul
- Vreau o mâncare cu miel sau vită, e alergic la pui
- Doresc o dietă hypoalergenică din cabinet, mi-a zis cineva că e alergic sigur
- Nu-i mai dau marca X de mâncare, e cu pui
- Nu vreau hrana Y chiar daca spuneți că e bună pentru că are pui
- Bonus nelegat de pui: se scarpină, îi mai “scăpam” lucruri din casă (! „scăpatul” nu e bun 🙂 ).
În majoritatea cazurilor de scărpinat, “dușmanul de moarte” al cățeilor este aparent carnea de pui, conform informațiilor reșinute de clienti din discutiile cu diverse persoane ce i-au sfătuit de-a lungul timpului. În ce masura exista totusi șansa ca scărpinatul să fie determinat de altceva? I se face oare o “nedreptate” puiului?
Din păcate, puiul este discriminat! Oarecum.
Alergiile câinilor sunt de mai multe tipuri, iar carnea de pui este în realitate motivul scărpinatului în mult mai puține cazuri decat se crede. Nu negăm existența alergiei la carnea de pui – ci doar acuzăm utilizarea conceptului prea des și fără nici o testare (așa cum ar fi normal). Cu atât mai mult, „diagnosticarea fermă” de către specialiști din domeniu (medici, asistenți, vânzători), fără testare, doar din dorința de a oferi un răspuns oarecare proprietarilor, este o acțiune foarte gravă.

De reținut că puiul din grădina bunicii nu are nici o legătura cu puiul din mâncarea ieftină sau populară pentru animale – cel din urmă fiind de obicei un amestec de resturi din carcase de pui, fiert de nenumărate ori, deshidratat și posibil depozitat ani la rândul până îi vine rândul să fie adăugat într-o pastă cu cereale și alte chimicale, ce va deveni în final hrana „gustoasă” pentru căței, prezentată în reclamele de la TV sau în vitrinele magazinelor. Nu e de mirare că unii câini sunt alergici la „asta”, orice ar fi „asta” –>
Vom descrie mai jos sumar câteva alte posibile motive pentru scărpinatul câinelui. Rolul articolului este de a vă da câteva informații ce vă pot ajuta să decideti daca e cazul să investigați suplimentar o situație cu ajutorul unui medic – nu pentru stabilirea unui diagnostic individual, acasa. Pentru ajutor de specialitate, puteți discuta cu oricare din medicii Perfect Pet. Vedeti adresele și datele de contact ale centrelor noastre veterinare, aici.
Ca și în cazul oamenilor, alergiile (ce pot determina scărpinatul) pot fi:
Sezoniere: alergii ce dau cățelului reacții inflamatorii la un alergen din mediul înconjurător, alergen ce își face apariția doar în anumite perioade ale anului (ex. polen în cazul oamenilor, diverse plante în cazul câinilor – precum pelinul, salcia, ambrozia, mesteacănul, urzica, măcrișul, diverse ierburi). Cățelul tău este „alergic la pui” preponderent primăvara/vara? E posibil să aibe de fapt o alergie sezonieră.
- Anuale: alergii ale câinilor, ce se declanșează în contact cu diverse elemente din mediul înconjurător, elemente prezente pe durata întregului an. Cei mai comuni alergeni sunt acarienii și diverse mucegaiuri.
- Alergia determinată de înțepătura de purice: este o alergie ce apare în urma mușcăturii de purice și este probabil cea mai comună afecțiune dermatologică la câini. În cele mai multe cazuri iese în evidență prin iritația zonei spatelui de lângă coadă, prezența unor coji sau pierderea blanii în cele mai grave cazuri.
- Alergiile alimentare: care pot fi la pui, dar totodata și la vită, porc, miel, rată, curcan, iepure, căprioara, somon, pește alb, grâu, soia, orz, orez, cartof, porumb, ovăz, lapte, ou, șamd.
Și până la urma, de ce se scarpină?
- Pe primul loc ca și motiv al scărpinatului, se află paraziții externi (puricii). Majoritatea produselor de deparazitare externă omoară paraziții după ce aceștia mușcă, oferindu-le astfel timp să provoace iritația locală. Produsele ce nu ajută suficient în acest caz sunt cele pe bază de Fipronil – Frontline Combo, Parakill, Fiprex, Fyprist, Amflee s.a. sau comprimatele precum Nexgard. Bravecto, Simparica. În cazul existenței unei astfel de sensibilități, este recomandată aplicarea unei deparăzitari ce funcționează pe baza de repelență (care omoară paraziții la simpla urcare pe animal, fără să trebuiască să muște). Dintre produse amintim pipetele Advantix, Stronghold, Vectra sau Frontline Tri-Act si zgărzile Foresto sau Scalibor, toate disponibile în locațiile Perfect Pet.
- Pe un loc important și cu legatură în alimentație se află alergiile la cereale si aventualele mucegaiuri ce se gasesc in ele. Legatura dintre pui și cereale ține de faptul că cele mai populare tipuri de mâncaruri pentru căini (de la mâncarea de 25 lei/sac de 10kg și până la Royal Canin sau Hills) au ca și proteină animală de bază puiul DAR TOTODATĂ conțin și cereale.
Cerealele sunt un alergen foarte comun dar pot și conține urme (mici dar suficiente) de mucegaiuri ce se pot face resimțite în corpul câinelui alergic. Puiul este de obicei prezent lânga cereale în aceste mancaruri comune, iar prin această asociere și-a capatat “renumele negativ”. Soluția directă și simplă este schimbarea urgentă a mâncării cu una ce nu conține cereale și la prepararea căreia se folosește carne proaspătă. Cerealele se află în rețetele producătorilor doar pentru că reprezintă un ingredient ieftin – nu unul benefic sau necesar câinilor. Câteva mărci de mâncare fără cereale sunt:
- Acana, Taste of the Wild, N&D, Petkult, Carnilove (acestea conțin carne deshidratată și tacâmuri)
- Orijen (conține atât carne deshidratată cât și carne proaspătă)
- preferata noastră – Lily’s Kitchen (pe care o puteți găsi în oricare din magazinele noastre). Puteți vedea produsele in magazinul nostru online
- Alți alergeni alimentari sau de mediu – soluția fiind determinarea lor, eliminarea accesului la aceștia sau efectuarea unui tratament de desensibilizare. Vă putem ajuta cu testarea și tratarea acestor alergii
- Alte motive pentru scărpinat sau iritații pe piele pot fi diverse afectiuni precum râia, infecțiile, șamd. Și în acest caz, medici noștri vă pot ajuta.
Determinarea cauzei unei alergii se poate face exact doar prin teste de alergeni.
Perfect Pet efectueza teste de alergeni prin intermediul unui laborator partener din Germania, rezultate obtinându-se în 2-3 săptămâni
Există teste diferite pentru alergeni diferiți (sezonier, anual, paraziți, alimentari, s.a.), informații complete putând să vă ofere unul din medicii noștri veterinari.
Ulterior efectuarii testelor și descoperirii exacte ale alergenilor, în cele mai multe cazuri se poate efectua un tratament pentru îndepartarea alergiei.
Pentru informații suplimentare legate de alergiile, scărpinatul sau dieta câinilor, puțeti lua legatura cu oricare din centrele Perfect Pet.