Deparazitarea externă a câinilor și pisicilor iarna

Paraziții externi (puricii, căpușele) sunt cel mai evident “inamic” al prietenilor patrupezi. Prezența lor este sesizată mai ales în perioadele călduroase ale anului – atunci când majoritatea stăpanilor aleg să își deparaziteze cățeii și pisicile cu produse de tip pipetă spot-on, zgardă deparazitară și mai nou – comprimat masticabil. Ce facem în restul timpului totuși?

fleaandtick

Chiar dacă paraziții externi (puricii și căpușele) sunt observați cel mai des în perioadele mai călduroase – atunci când de exemplu și oamenii sunt deranjați de țânțari, nu inseamnă că în restul anului ei sunt total absenți.

 

Transmisia puricilor și căpușelor către cățel sau pisică se poate face prin una din două căi – de la un alt animal sau din mediul înconjurător, ambele permițând paraziților mai “norocoși” să rămâna activi și atunci când temperaturile exterioare au scazut.

purice-caldura.pngDacă putem presupune corect că un purice sau căpușă nu va rămâne activ la o temperatură scăzută dacă frigul îi găsește într-o zona expusă (de ex. pe pământ în parc), nu același lucru putem spune despre acei paraziți pe care frigul îi găsește pe un animal sau într-o zonă încalzita și ferită (ex. în casă, culcușul exterior încălzit al animalului și orice alte zone în care există surse de căldură sau sunt feriți de frig).

Acești paraziți vor putea fi transmisi către patrupedul dumneavoastră și odată cu ei – pe lângă disconfort, se pot declanșa și afectiunile specifice – babesioza, borelioza, alergia la saliva de purice, etc. În centrele noastre veterinare cât și în cabinetele în care medicii noștri au lucrat anterior, au existat în fiecare an cazuri de babesioză (afecțiune transmisă de căpușe) în lunile în care ne-am aștepta să nu existe acest risc (decembrie, ianuarie, februarie).

Date fiind aceste situații, logica spune ca deparazitarea să se facă și in lunile mai reci.

Dintre produsele de deparazitare externă pentru câini sau pisici, unele dintre cele mai populare sunt:
Pipetele Spot-On: Advantix, Advantage, Advocate, Amflee, Frontline, Fiprex, Parakill, Stronghold, Vectra
Zgărzi deparazitare: Bolfo, Kiltix, Foresto, Scalibor
Comprimate masticabile: Nexgard, Simparica, Bravecto

Recomandarea medicilor Perfect Pet în sezonul rece este de a aplica o zgardă deparazitară cu efect îndelungat(de minim 3-4 luni), precum – Kiltix, Foresto sau Scalibor, aceasta fiind o soluție cu un bun raport efect/preț. Aplicarea lunară a pipetelor vine cu un cost mai mare (la fel și administrarea repetată a comprimatelor), iar șansa de a uita de aplicări in perioada rece dispare odata ce produsul utilizat acoperă întreaga durată a acesteia.

Zgărzile anti-parazitare cele mai populare (Foresto) promit o durată de protecție de până la 7-8 luni, acestea fiind suficiente pentru majoritatea câinilor sau pisicilor în intervalul Octombrie – Februarie, atunci când majoritatea proprietarilor consideră că deparazitarea nu mai este utilă. Zgărzile permit aplicarea imediat dupa baie (spre deosebire de pipetele spot-on la care este recomandată o așteptare de până la 2 săptămâni după baie pentru aplicare), se păstreaza permanent la gâtul patrupedului și vin cu un cost mediu de sub 20-25 lei pe luna.

Zgarda Foresto vine cu urmatoarele avantaje:

  • foresto-small.JPGfuncționează atat pentru câini cât si pisici
  • promite eficacitate timp de 7-8 luni de la aplicare (pentru siguranță noi recomandăm schimbarea la 6 luni)
  • este disponibilă în 2 dimensiuni – pentru pisici sau câini sub 8kg (lungime 38cm) sau pentru câini de peste 8kg (lungime 70cm)
  • nu are nici un miros (spre deosebire de alte produse ce au un miros chimic ce poate deranja proprietarii)
  • are efect de repelență (omoară parazitii în cateva ore de la simpla lor urcare pe animal – nu este necesar ca aceștia să muște câinele sau pisica, precum în cazul majorității pipetelor sau comprimatelor) – fapt ce ajută la scăderea șanselor de transmitere a unor afecțiuni și la eliminarea disconfortului provocat de mușcătură
  • datorită repelenței, ajută și la deparazitarea culcușului câinelui, în care studiile au arătat că se pot găsi mult mai mulți paraziți decât pe animal
  • eficacitatea nu este influențată de udarea naturala a animalului – ploaie, înot (băile cu șampon repetate des pot scădea din durata de valabilitate până la 4-5 luni)
  • în cazul câinilor protejează suplimentar și împotriva păduchilor – ce pot fi preluați de la alte animale (cel mai comun de pe păsări domestice – atunci când câinele are acces la o curte unde acestea sunt crescute)
  • are culoarea gri și un aspect discret (spre deosebire de unele alte produse ce au culoarea roșie, de exemplu)Zgărzile Foresto pot fi achiziționate din toate locațiile Perfect Pet cat și din magazinul nostru online.