La fel ca în cazul oamenilor, și pentru patrupezi alimentația este un factor esențial atunci când vorbim despre sănătate. Hrana câinilor trebuie adaptată în funcție de rasă, dimensiuni și eventuale probleme de sănătate, iar pentru a lua cele mai bune decizii în această privință cel mai indicat este să vă consultați cu medicul veterinar. V-am pregatit totusi o lista ce se aplica oricărui câine.
Totul pare destul de simplu după ce am găsit bobițele potrivite, nu-i așa? În realitate lucrurile sunt puțin mai complicate de atât. Câinii sunt foarte pofticioși și de multe ori ajungem să le dăm din alimentele pe care noi le consumăm, din milă sau pentru că nu vrem să aruncăm resturile de la masă. Din păcate acest lucru poate reprezenta un risc major pentru sănătatea lor, întrucât multe alimente sunt considerate toxice pentru organismul lor.
Dar ca să nu fim considerați negativiști, începem prin a recunoaște ca este greu să refuzi un cățel determinat să nu-ți dea pace în timp ce mănânci. O pățim cu toții. Așa că sfatul nostru este ca întotdeauna să păstrați la îndemână recompense speciale pentru câini sau legume sănătoase (morcovi, ardei – cruzi), pentru ca atunci când voi mâncați mâncarea voastra și ei să primească ceva. Dacă e gustos, nici nu vor știi că au fost „păcăliți”.
Dar să revenim la scopul articolului – lista cu 5 alimente dăunătoare pe care trebuie să le ții departe de câinele tău:
- Ciocolata. Este cel mai cunoscut aliment dăunător pentru câini, însă este important să știți că nu doar ciocolata, ci și alte produse care conțin cacao, zahăr sau cofeină sunt extrem de periculoase pentru căței. Consumate în cantități mari sau de un câine sensibil pot provoca insuficiență cardiacă, hiperactivitate sau sete excesivă.
- Oase de pasăre. Cu toate că în popor se știe că oasele sunt hrană potrivită pentru câini, oasele de pasăre sunt în realitate un adevărat pericol. Pentru că sunt firave, se pot rupe în bucăți foarte mici și ascuțite, care pot perfora stomacul sau intenstinele câinilor. Bucățile mari, ce nu se pot sparge, rămân de multe ori în stomac și produc alte probleme pe termen lung. Ingerarea oaselor poate conduce la constipație, vomă, diaree sau ocluzie intestinală.
- Struguri și stafide. Anumite substanțe din pulpa strugurilor cât și sâmburii s-au dovedit a fi toxice pentru câini. Doar câteva boabe sau stafide pot provoca insuficiență renală, diaree sau senzație puternică de sete. Așadar, asigură-te că patrupedul tău stă departe de ele!
- Ceapa și usturoiul. Pe cât sunt de utile în mâncărurile noastre, pe atât sunt de dăunătoare pentru câini. În special dacă sunt ingerate crude, acestea pot provoca probleme precum vomă, dermatită, anemie sau diaree.
- Produsele lactate. Fie că vorbim de lapte, brânză, iaurt sau înghețată, trebuie să stea departe de câinele tău. Acestea pot avea efecte grave asupra sistemului digestiv și pot provoca reacții alergice.
Semnele cele mai comune atunci când câinele a mâncat ceva nepotrivit sunt: voma, diaree, lipsa poftei de mancare, apatie („moleșeală”) / lipsa chefului de joacă. Dacă știi sau bănuiești că patrupedul a mâncat ceva „din meniul oamenilor” iar semnele persistă pentru mai mult de 6 ore, apelează la medicul veterinar astfel încât situația să nu se agraveze.
Centrele veterinare Perfect Pet îți stau la dispoziție cu medici experimentați, aparatură modernă și program de lucru extins. Click -> aici pentru adresele și orarul nostru de lucru.